Ramadan – på godt og ondt

Ramadan Kareem, lyder det overalt. Ligegyldig hvor man er, er man sikker på at blive ønsket “glædelig ramadan”  fra forbipasserende, butiksejere, TV-speakere, tiggere, politimænd og alle andre der kan tale. Ikke fordi man har behov for at blive mindet om at ramadanen er i gang.  Overalt er gaderne pyntede med “ramadan-pynt”, der består af mangefarvet stofstykker hængt op over det hele, guld-, sølv- og lyskæder spændt ud over gaden og selvfølgelig den klassiske ramadan-lampe “Fanous”. Og så boomer Tv’et med div. Ramadan-soaps.  Det er ramadan og man er ikke i tvivl.

I ramadanen fejrer man, Allahs åbenbaring af koranen for Profeten Mohammed, ved at leve et (ekstra) fromt liv. Derfor afholder man sig i dagstimerne fra mad, vand, tobak og selvfølgelig sex. Når solen går ned bryder man fasten med det rituelle Iftar-måltid og fasten fortsætter først når solen står op igen.

Ramadanen er en højtidelighed der endnu ikke er blevet ramt af kommerciel inflation. Ramadanen handler ikke,  ligesom andre religiøse højtider kan gøre, om at leve det fede liv – det handler om at leve det gode. Der bliver pyntet og festet, men man er aldrig i tvivl om, at det ikke er for fornøjelsens skyld alle går rundt i 40 graders varme uden at drikke en enkelt tår vand. Man gør det for den spirituelle fordybelse og for at gøre “det rigtige”. Ramadanen handler nemlig ikke kun om fasten, men om at leve uden at synde, vise kærligheden til medmennesket og fordybe sig i sin religion. Ramadanen handler derfor også om at være lidt mere aktiv i moskeen og bede de obligatoriske 5 gange dagligt. Og ramadan handler om almisse. Som udgangspunkt giver man 1/3 af sin mad til de fattige. På alle gader bliver der i løbet af eftermiddagen opsat nogle “almisse-borde”, hvor folk kan donere en masse mad, de fattige kvit og frit kan komme og spise. Hvis man er i den uheldige situation at man ikke kan faste (f.eks. gravide, ammende, syge, gamle osv.), kan man godtgøre dette ved at forære de fattige lidt ekstra mad. Det er en kollektiv gavmildhed , vi aldrig har set større, og man kan ikke lade være med at blive lidt glad indeni.

Desværre har de ellers gode intentioner nogle uheldige konsekvenser, ud over de helt åbenlyse helbredsmæssige – og hold da op der er nogle der bliver skidt tilpas. Da man om natten har travlt med at bryde fasten og feste med familien, bliver der ikke så meget tid tilovers  til søvnen. Mange kommer først i seng ved 2-tiden og står op igen ved 4-tiden, så man kan nå at få noget mad inden solen står op igen. Når man så i løbet af dagen ikke indtager hverken mad eller drikke, kan man godt blive lidt sløv og måske faldt lidt i søvn…  Det er lidt uheldig hvis man f. eks arbejder som sikkerhedsvagt eller butiksassistent. Men man klarer sig. Inshallah. Hvis buschaufføren er faldet i søvn og bussen derfor ikke kommer, slår man ud med armene og siger: “ja ja, det er jo også ramadan”.  Temperamenterne kan dog komme lidt højt op, når man sidder fast i en kæmpe trafikprop klokken ½ time i solnedgang og man, ligesom de 10.000 andre, har travlt med at komme hjem til Iftar. Men når iftaen så går i gang og alle sidder hjemme hos familien, er det  helt fantastisk at gå rundt i Kairo – en by der rummer 18 millioner mennesker og er et trafikalt kaos – og opleve den larmende stilhed, de lukkede butikker og de tomme gader. Byen er mere død en Århus på en søndag eftermiddag.

Men der er ramadan. På godt og ondt. Og den varer lige indtil den helt store Eid-fest, hvor man fejrer at den (endelig) er ovre. Islams største fest. Der i år højst sandsynligt , afhængig af månen – i år falder 11. september… Det bliver spændene at se hvordan man i USA reagerer på at alle muslimer fester den dag…

Det er ramadan og selvom vi ikke selv deltager så aktivt i den, er det en helt utrolig spændende oplevelse at være en del af.

Så… Ramadan Kareem til jer alle sammen.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s